Skål for toget!

Skål for toget!

For en togentusiast som meg (og for miljøet) er det sørgelig at vi aldri har kommet i gang med utbygging av moderne hurtigtog her i landet, som alternativ til den (i alle fall før pandemien la sitt midlertidige lokk over det meste) alt for omfattende og voksende flytrafikken. Det eneste toget vi har som kan sies å være i denne klassen, er paradoksalt nok et matetog til landets største flyplass.

Det er selvsagt frykten for kostnadene som har vært brukt som argument for å trenere en fremtidsrettet og nødvendig satsing på hurtigtog – tog som effektivt, komfortabelt og miljøvennlig kunne å binde sammen landsdelene. Man kan spørre seg om det virkelig er billigere å bygge ut og drive det omfattende flyrutenettet vi har. Forklaringen ligger (som kjent) i en helt spesiell finansieringsmodell for utbygging og drift av flyplasser, som gjør at vi kan kjøpe flybilletter både innen- og utenlands til langt under reell kostpris: Flytrafikken finansieres i høy grad av salg av avgiftsfritt brennevin og tobakk på flyplassene.

Jeg vil foreslå at vi bruker den samme velprøvde finansieringsmodellen som gir oss billige flyreiser også til å finansiere togutbyggingen: Taxfree-salg! Tenk deg en egen brenevinsvogn midt i toget, der folk flest kunne kjøpe billig børst og sigaretter mens de suser mellom Bergen og Oslo i 300 km/t. Jeg vet at dagens taxfree-ordning av historiske årsaker er knyttet til utenlandsreiser. Men nå, i takt med at verden blir mindre og mindre er forskjellene på innen- og utenlandsreiser i ferd med å viskes ut, så med litt kreativ nytenking kunne ordningen enkelt utvides til innenlandsreiser. Jeg vil tro man kan få politisk gehør for en slik ordning innen toneangivende (les: høyrøstede) krefter blant de som styrer landet. Eventuelt kunne en innenlands taxfree-ordning for tog ha et noe mindre prisavslag enn utenlandshandelen – 20-30% «rabatt» ville helt sikkert være tilstrekkelig til å sikre et godt finansieringsgrunnlag for fremtidens togtrafikk.

Så hurra for taxfreeordningen! Skål for fly- og togfylla! Og ikke minst for en fortsatt alkoholisert norsk samferdselspolitikk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *